Parcul Dendrologic "Arboretum Sylva" Gurahonț

Practica de vară a viitorilor silvicultori se desfăşoară anual la "Arboretum Sylva". Universitatea din Oradea, are în co-administrare Parcul Dendrologic "Arboretum Sylva" aflat în proprietatea Consiliului Local al comunei Gurahonț, județul Arad.
Scopul acestei baze didactice constă în dezvoltarea cercetării științifice în domeniul protecției mediului înconjurător și conservării biodiversității.

Parcul dendrologic din Gurahonţ este un parc unicat în Europa prin speciile care le populează, iar atenţia vizitatorului este reţinută prin frumoasa lui aşezare peisagistică dar şi prin arborii autohtoni şi exotici viguroşi şi bine dezvoltaţi. Parcul are o suprafață de teren de 4.2 ha și o parcelă de teren cu vegetație forestieră de 7.4 ha, precum și o clădire cu capacitate de cazare pentru studenți de 50-60 de locuri. Acest parc a luat fiinţă în 1965 prin devotamentul ing. Ştefan Eusebiu, însă la origini se pare că stă „Grădina lui Boroşbeny” fostul proprietar al acestui domeniu şi a frumoasei clădiri existente şi astăzi la intrarea principală în care se află şi sediul parcului. Parcul detine aproximativ 2.600 unitati taxonomice, in jur de 500 din acestea fiind exemplare rare sau unicate. Dintre plantele rare existente pe teritoriul parcului amintim: Ginkgo, Taxodium, Taxus, Seguoia, Celtis, Colutea, Tamarix, Cedrus, Ruscus si Phellodendron.


(sursa imagini: https://rubenbudau.wordpress.com/2010/07/09/arboretumul-sylva-gurahont-2010/)